Portefeuille beheren
Indexbeleggen is beleggen in een wereldwijd gespreid, marktgewogen indexfonds en die voor de lange termijn aanhouden. Nadat u bent ingestapt hoeft u niets meer te doen. Gewoon rustig blijven zitten en koers houden. Er is één uitzondering: als u in aandelen én obligaties belegt, adviseren wij om eens per jaar te kijken of uw beleggingsmix nog klopt.
Koers houden
Eén van de voordelen van indexbeleggen bij Meesman is dat u er geen omkijken naar heeft. Wij adviseren nadrukkelijk om geen aandacht aan uw beleggingen te besteden en er niet mee bezig te zijn. Kijk niet naar uw portefeuille. Volg de beurs niet. Sla het financiële nieuws over. Luister niet naar de meningen van allerhande 'beleggingsexperts', die de toekomst ook niet kunnen voorspellen. En ga vooral niet handelen. Het devies moet zijn: koers houden!
Niet handelen
Het klinkt makkelijk: instappen als u denkt dat de beurs gaat stijgen en uitstappen als u denkt dat de beurs gaat dalen. Maar dat is het niet. Omdat de (financiële) wereld veel te complex en onzeker is om ontwikkelingen op de beurs te kunnen voorspellen. Zelfs de grootste deskundigen lukt dit niet. Zoals in onderzoeken telkens weer wordt aangetoond. Het toch proberen is de belangrijkste reden dat de meeste beleggers teleurstellende beleggingsresultaten behalen.
Uit onderzoek blijkt dan ook keer op keer dat beleggers die actief in- en uitstappen dit steevast op het verkeerde moment doen, waardoor zij minder rendement behalen dan als zij gewoon niets hadden gedaan en rustig waren blijven zitten. Daarom adviseren wij om niet in en uit te stappen maar rustig te blijven zitten. Stap in als u het geld heeft, eventueel geleidelijk. Stap uit als u het geld weer nodig heeft. En zit tussentijds de ups and downs op de beurs rustig uit. ‘Kopen en vasthouden’ zoals dat heet. Dan kan de tijd zijn werk doen en profiteert u optimaal van het zogeheten rente-op-rente effect.
Herbalanceren
Belegt u in zowel aandelen- als obligatiefondsen, dan zullen deze niet even hard groeien. Meestal zullen de aandelenfondsen beter renderen. Soms uw obligatiefonds. Het verschil in rendement betekent dat de beleggingsmix van uw portefeuille continu verandert. Als de beleggingsmix een beetje afwijkt van de door u gewenste mix is dat niet erg. Een grote afwijking is minder fijn. Het risico (en rendement) wordt dan te hoog of te laag.
Daarom is het verstandig om eens per jaar de beleggingsmix te bekijken. Wijkt het percentage aandelen en obligaties minder dan tien procentpunt af van het gewenste percentage, dan hoeft u niets te doen. Is de afwijking meer dan tien procentpunt, pas het dan aan. Door een switch transactie uit te voeren van het fonds dat overwogen is naar het fonds dat onderwogen is. Het doel is de oorspronkelijk gekozen beleggingsmix te herstellen.
Risico afbouwen
Belegt u voor een specifiek doel? Bijvoorbeeld om eerder te kunnen stoppen met werken, een vakantiehuis in Frankrijk te kopen of om een grote uitgave te kunnen doen. In dat geval is er een bepaalde datum in de toekomst waarop u het opgebouwde kapitaal nodig heeft. En is het verstandig om het risico van uw beleggingsportefeuille tijdig af te bouwen. U wilt immers niet het risico lopen een flink deel van het opgebouwde kapitaal kwijt te raken als de beurzen onderuit gaan vlak voordat u het geld nodig heeft.
Het beleggingsrisico afbouwen doet u door, naarmate de einddatum dichterbij komt, geleidelijk minder in aandelen en meer in veilige obligaties te beleggen.