Weer Trump. Zucht. En over tot de orde van de dag.

Op 5 november is Donald Trump (na vier jaar) herkozen. Dat leidt tot allerlei bespiegelingen over de gevolgen voor economie en beurs. Een verstandige belegger doet hier maar één ding mee: negeren!

Op 5 november heeft Donald Trump de Amerikaanse presidentiële verkiezingen gewonnen. Vier jaar na het einde van zijn eerste termijn, kan hij zich begin volgend jaar weer in het Witte Huis installeren. Daar kan je van alles van vinden. En dat doen de meeste mensen ook. Maar wat de voorspellingen van allerlei deskundigen voor de gevolgen voor de beurs betreft, is er maar één verstandige handelswijze: alle gebakken lucht negeren!

De vorige ronde
Nadat Trump in 2016 Hillary Clinton had verslagen was de schok groot. Niemand had het verwacht. Een ongeleid projectiel als machtigste man van de wereld, dat kon bijna niet goed gaan. De beurs was er echter niet van onder de indruk. Die reageerde nauwelijks. En ook in de vier turbulente jaren daarna, waarin Trump uiteindelijk weinig voor elkaar kreeg behalve de polarisatie verder aanwakkeren, heeft de beurs zich niet wezenlijk anders gedragen dan anders.

Deze keer anders?
Wordt het deze keer anders? Net als altijd waren er ook bij deze verkiezingen weer allerhande deskundigen die hun licht lieten schijnen over wat de uitslag voor de beurs zou kunnen betekenen. Er wordt dan gekeken naar hoe de beurs in het verleden in het jaar na de verkiezingen heeft gepresteerd. En in het tweede, derde en vierde jaar erna. In eerste en tweede presidentiële termijnen. Onder Republikeinse en Democratische presidenten. Protestante of katholieke presidenten. In tijden van voorspoed en tegenspoed. En ga zo maar door.

Wat heb je als belegger aan al deze bespiegelingen? Helemaal niets. Omdat niemand weet wat er komen gaat. En al helemaal niet op de beurs. Wie er in het Oval Office zit is zelden van doorslaggevend belang voor de beurs. Een verandering van de wacht zet de koersen misschien even in beweging maar dat stelt meestal niet veel voor. Aandelenkoersen worden gedreven door de winstgevendheid van het bedrijfsleven. Dat is weer van een hele hoop factoren afhankelijk, maar de bewoner van het Witte Huis heeft daar meestal weinig invloed op.

Veel drukte om niets
Meer dan driehonderd jaar geleden had William Shakespeare al door hoe de wereld werkt. Hij schreef er een toneelstuk over met de titel Much Ado About Nothing. De financiële wereld zoals we die nu kennen bestond toen nog niet, anders had dit zomaar het decor voor deze komedie kunnen zijn. Veel drukte om niets is in ieder geval een treffende omschrijving van het dagelijkse wel en wee op de beurs en het geklets erover.

Niets doen is beter dan iets doen
Iedereen die Meesman een beetje kent weet wat wij adviseren te doen bij verkiezingen, of die nou in Amerika plaatsvinden of in een willekeurig ander land. Namelijk: doe niets! Dit is altijd ons advies, wat er ook gebeurt. Zelfs bij oorlogen, aanslagen, pandemieën, natuurrampen en ander catastrofes is het voor beleggers beter om niets te doen dan iets te doen.

De reden is dat niemand de toekomst kan voorspellen. En als er eenmaal iets gebeurt dat gevolgen voor de financiële markten heeft, dan wordt dit nieuws - goed en slecht - super snel in de koersen verwerkt. Als (particuliere) belegger inspelen op de actualiteit is een verloren race. Je loopt altijd achter de feiten aan.

Het is dan ook niet vreemd dat stapels onderzoeken overtuigend hebben aangetoond dat beleggers die rustig blijven zitten, in goede en in slechte tijden, betere rendementen behalen dan beleggers die in- en uitstappen in een poging mee te liften op de goede tijden en de slechte tijden te ontlopen. Ongeacht de ontwrichting in de wereld om ons heen, voor een goed rendement op lange termijn is één ding cruciaal: koers houden!

Laatste nieuwsartikelen

Ios0269 Tip 8 C5

Laat geen belastingvoordeel liggen: benut uw jaarruimte in 2024

Wist u dat u van de Belastingdienst elk jaar een bedrag opzij mag zetten voor uw pensioen waar u belastingvoordeel over ontvangt? Hoeveel u opzij mag zetten is afhankelijk van uw jaarruimte. Wat jaarruimte precies is én hoe u hiervan profiteert, leest u in dit artikel.

Ios0367 Plus 5 C2

Een extra stortingsrekening toevoegen

Bij het openen van uw Meesmanrekening heeft u de tegenrekening opgegeven. Vanaf deze bankrekening kunt u geld storten op uw rekening bij ons. Wilt u ook vanaf een andere bankrekening geld storten? Dat kan! U kunt maximaal twee extra stortingsrekeningen toevoegen. Hoe u een stortingsrekening toevoegt in MijnMeesman, leggen we op deze pagina uit.

Ios0219 Repeat 6 C3

Weer Trump. Zucht. En over tot de orde van de dag.

Op 5 november is Donald Trump (na vier jaar) herkozen. Dat leidt tot allerlei bespiegelingen over de gevolgen voor economie en beurs. Een verstandige belegger doet hier maar één ding mee: negeren!