Eugene Fama, terechte Nobelprijswinnaar 2013
Eugene Fama is de vader van de efficiënte-markthypothese (EMH). Fama opperde de hypothese in zijn dissertatie aan de Universiteit van Chicago in 1965. Hij stelde dat alle openbare informatie direct na het bekend worden ervan in de koersen van beursgenoteerde aandelen wordt ‘ingeprijsd’. Hoe belangrijk is de stelling van Fama voor beleggers?
Sommige mensen concluderen hieruit dat beurskoersen altijd een correcte weergave zijn van de onderliggende waarde van de onderneming. Immers, alle beschikbare informatie is op elk moment gebruikt om tot een prijs van de aandelen te komen. De prijzen op de beurs zijn dus altijd ‘juist’. Dit zou betekenen dat er geen onder- of overgewaardeerde effecten op de beurs te krijgen zijn. En een logische gevolgtrekking hieruit is dat je - in dat geval - de markt niet kunt verslaan. Want om de markt te verslaan moet je aandelen kopen voor een prijs die lager ligt dan de werkelijke waarde.
Geen bewijs
De EMH is niet het bewijs dat beleggers de markt niet of nauwelijks structureel kunnen verslaan. Het bewijs daarvoor wordt proefondervindelijk geleverd door talloze onderzoeken in de laatste halve eeuw die steeds hetzelfde resultaat opleveren, namelijk dat het beleggers niet lukt op langere termijn de markt te verslaan.
Wel verklaring
Fama zocht niet naar het bewijs maar deed een poging om dit empirische feit te verklaren. De (poging tot) verklaring, door Fama in 1965 geformuleerd, is zeer invloedrijk geweest en heeft het denken over het functioneren van de financiële markten naar een hoger plan getild. Hij is door velen aangevallen, onder andere door Robert Shiller met wie Fama de Nobelprijs deelt. Als een verklaring de gemoederen bijna 50 jaar bezig houdt in de academische wereld, dan is dit een Nobelprijs waard. Is de efficiënte-markttheorie waar? Nee. Zo weten we al een halve eeuw dat markten niet of nauwelijks te verslaan zijn. Maar we weten na een halve eeuw nadenken niet precies waarom. De Britse econoom John Kay vat dit het kort en krachtig samen: ‘De efficiënte-markthypothese is zeer verhelderend maar niet “waar”’.
Belang
Voor beleggers is de efficiënte-markthypothese interessant maar niet van wezenlijk belang. Cruciaal is het proefondervindelijke feit dat het professionele en particuliere beleggers niet lukt structureel de markt verslaan. Daarom heeft het geen zin experts te betalen om voor u te beleggen en is zelf passief beleggen – zonder hulp van dure experts - de beste optie om uw geld te laten groeien.
Laatste nieuwsartikelen

Handelen rond internationale feestdagen
De Meesman fondsen beleggen breed gespreid en hebben daardoor te maken met verschillende beurzen verspreid over de hele wereld. Elke beurs heeft weer zijn eigen sluitingsdagen in verband met plaatselijke feestdagen, en de Meesman fondsen moeten met al deze feestdagen rekening houden.

Onrust is van alle tijd
De laatste weken is de beurs wat teruggezakt. Ups and downs horen erbij. Omdat ze niet te voorspellen zijn, moet je vooral niet in- en uitstappen. Een verstandige belegger blijft rustig zitten. Altijd.

Laat geen belastingvoordeel liggen: benut uw jaarruimte in 2024
Wist u dat u van de Belastingdienst elk jaar een bedrag opzij mag zetten voor uw pensioen waar u belastingvoordeel over ontvangt? Hoeveel u opzij mag zetten is afhankelijk van uw jaarruimte. Wat jaarruimte precies is én hoe u hiervan profiteert, leest u in dit artikel.