Een bloedbad om te negeren
Het zal u niet zijn ontgaan dat maandag 24 augustus 2015 de aandelenbeurzen wereldwijd hard onderuit zijn gegaan. De AEX Index verloor 5,5%. De breder gespreide MSCI Europe Index daalde met een vergelijkbaar percentage. Zelfs de wereldwijd gespreide MSCI World Index moest bijna 6% inleveren. Verliezen van meer dan 5% in één dag - dat zien we niet vaak.
De media had weer een mooi verhaal. Ze spraken van een bloedbad. De naam ‘Zwarte maandag’ werd weer van stal gehaald, refererend aan maandag 19 oktober 1987 toen de Amerikaanse Dow Jones Index in één dag meer dan 20% kelderde. Zelfs het journaal van 8 uur opende met de malaise op de beurs. Over de oorzaken van deze ‘beurscrisis’ werd druk gespeculeerd. Deskundigen van diverse pluimage mochten hun mening verkondigen. En de glazenbollen werden tevoorschijn gehaald om houvast voor de toekomst te bieden. Hoe zou het nu verder gaan? De komende dagen nog meer ravage?
De aandacht voor het onderwerp en de toon waarop het gebracht werd, deden vermoeden dat de volgende financiële crisis voor de deur stond. Met de beurscrisis van 2007 t/m 2009 nog vers in het geheugen vielen verhalen over de geschiedenis die zich herhaalt op vruchtbare bodem. Veel beleggers voelden ongetwijfeld de drang om in actie te komen. Een heleboel zullen dat ook hebben gedaan. Tot hun spijt. Want een week later was het verlies al weer goedgemaakt. Her herstel kwam razendsnel. Nog sneller dan na zwarte maandag in 1987.
Beleggers die in paniek zijn uitgestapt zitten nu op de blaren. Zij hadden ongetwijfeld een deel van het verlies al geïncasseerd voordat ze uitstapten en zullen het herstel grotendeels of geheel hebben gemist. De ervaring leert dat wanneer beleggers in paniek impulsief verkopen, de schrik er nog wel even in zit. Het duurt dan even voordat ze weer durven instappen. Ze willen eerst zien dat het echt weer de goede kant op gaat. Die overtuiging komt pas als het herstel al een eind gevorderd is. De winst die ze dan gemist hebben is meestal groter dan het verlies dat ze eerder, door uit te stappen, vermeden hebben. Uit onderzoek blijkt dan ook telkens weer dat beleggers die aan market timing doen minder rendement behalen dan beleggers die gewoon rustig blijven zitten.
Sinds 1970 heeft de MSCI World Index hoogte- en dieptepunten gekend. Het hoogste jaarrendement was 47% (in 1999), het laagste jaarrendement was -37% (in 2008). Dertien van de afgelopen vijfenveertig jaren werden met verlies afgesloten. Vijf keer was het verlies meer dan 20%. Ondanks de onvermijdelijke bear markets (langdurige periodes van dalende koersen, waarin het verlies oploopt tot meer dan 20%) was het gemiddelde rendement over de hele periode 8% per jaar.
Om het gemiddelde rendement dat de markt te bieden heeft in de praktijk ook daadwerkelijk te behalen moet u instappen en voor de lange termijn blijven zitten. De golfbewegingen van de beurs negeren. Niet alleen op korte termijn (van dag tot dag) maar ook op lange termijn (van jaar tot jaar). Accepteren dat mindere tijden onontkoombaar zijn en erbij horen om uw vermogen in goede tijden te laten groeien. Niet altijd makkelijk. Wel verstandig.
Laatste nieuwsartikelen
Laat geen belastingvoordeel liggen: benut uw jaarruimte in 2024
Wist u dat u van de Belastingdienst elk jaar een bedrag opzij mag zetten voor uw pensioen waar u belastingvoordeel over ontvangt? Hoeveel u opzij mag zetten is afhankelijk van uw jaarruimte. Wat jaarruimte precies is én hoe u hiervan profiteert, leest u in dit artikel.
Een extra stortingsrekening toevoegen
Bij het openen van uw Meesmanrekening heeft u de tegenrekening opgegeven. Vanaf deze bankrekening kunt u geld storten op uw rekening bij ons. Wilt u ook vanaf een andere bankrekening geld storten? Dat kan! U kunt maximaal twee extra stortingsrekeningen toevoegen. Hoe u een stortingsrekening toevoegt in MijnMeesman, leggen we op deze pagina uit.
Weer Trump. Zucht. En over tot de orde van de dag.
Op 5 november is Donald Trump (na vier jaar) herkozen. Dat leidt tot allerlei bespiegelingen over de gevolgen voor economie en beurs. Een verstandige belegger doet hier maar één ding mee: negeren!