Dividendbeleggen, maar dan anders

Veel beleggers willen inkomsten ontvangen uit hun vermogen. Is dividendbeleggen een logische keuze als je inkomsten nodig hebt uit je beleggingen? Meestal niet. Het kan ook anders.

Die andere manier heet: zelf dividend uitkeren. Hoe doe je dat? Gewoon elke maand een salamischijfje van je beleggingen verkopen. Als je € 6.000 per jaar nodig hebt, dan verkoop je iedere maand € 500 van je beleggingen. De opbrengst van de verkopen is inkomsten uit vermogen. Je keert als het ware zelf  ‘dividend’ uit. Wil je bij nader inzien meer of minder inkomsten uit je vermogen? Dan pas je het maandelijkse bedrag gewoon aan. Je hoeft je portefeuille niet om te gooien om meer of minder inkomsten te ontvangen.


Voordelen van zelf dividend uitkeren

Er zijn twee belangrijke voordelen: je kunt je beleggingen breder spreiden en je kunt maatwerk leveren.
Wie alleen belegt in aandelen die dividend uitkeren, laat meer dan de helft van de markt links liggen. Want meer dan 60% van de bedrijven keren geen dividend uit. Een bekend voorbeeld is Berkshire Hathaway, het fonds van Warren Buffett. Maar ook Apple heeft jarenlang geen dividend uitgekeerd. Je kunt dus breder spreiden als je zelf dividend uitkeert. Je hebt de hele markt tot je beschikking om in te beleggen, niet alleen de 40% van de aandelen die dividend uitkeert.  Maar er is nog een belangrijk voordeel. Je kunt maatwerk leveren als je zelf dividend uitkeert: het tijdstip en de hoogte van de inkomsten uit je vermogen bepaal je zelf. Je keert jezelf precies zoveel uit als je nodig hebt. Kortom, jezelf dividend uit te keren heeft twee voordelen: bredere spreiding en maatwerk.

 

Rendement

Als aandelen die (veel) dividend uitkeren structureel betere rendementen laten zien dan aandelen die geen dividend uitkeren, dan is er een reden om vooral in dividenduitkerende aandelen te beleggen. Maar daar zijn de geleerden het niet over eens. Er is op dit moment zelfs sprake van een het omgekeerde. Omdat dividendbeleggen razend populair is, zijn de koersen van dividendaandelen gestegen. Daardoor stonden de rendementen vorig jaar onder druk. De agressieve inkomstenportefeuilles bij de grote banken deden vorig jaar  tussen de 10% en 16%, terwijl het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd ruim 20% rendement haalde.

 

Kosten

De kosten zijn een ander aspect. Soms zijn de kosten die samenhangen met periodiek verkopen hoger dan de kosten van dividend uitkeren. Weeg dan de extra kosten af tegen de voordelen van bredere spreiding en maatwerk. Er valt immers wat te kiezen: zelf dividend uitkeren of dit overlaten aan anderen. 

Laatste nieuwsartikelen

Ios0131 Lightbulb 6 C3

Daniel Kahneman, de man die ons feilbare denken aantoonde

'Success = talent & luck. Great success = a little more talent & a lot more luck.’ Het was de favoriete formule van Daniel Kahneman, de psycholoog met een Nobelprijs voor de Economie, die in maart is overleden. Daniel Kahneman was een van de grondleggers van wat tegenwoordig gedragseconomie heet. Hij wijdde zijn leven aan de manier waarop mensen beslissingen nemen. En liet zien dat de mens niet rationeel is, continu denkfouten maakt en daardoor verre van optimale beslissingen neemt. De Nederlandse titel van zijn magnum opus vatte zijn gedachtegoed goed samen: ons feilbare denken. Zijn inzichten zijn voor beleggers van onschatbare waarde.

Boek (2)

Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan

In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.

Ios0147 New 4 C1

Upgrade MijnMeesman

We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.