Dividendbeleggen, maar dan anders
Veel beleggers willen inkomsten ontvangen uit hun vermogen. Is dividendbeleggen een logische keuze als je inkomsten nodig hebt uit je beleggingen? Meestal niet. Het kan ook anders.
Die andere manier heet: zelf dividend uitkeren. Hoe doe je dat? Gewoon elke maand een salamischijfje van je beleggingen verkopen. Als je € 6.000 per jaar nodig hebt, dan verkoop je iedere maand € 500 van je beleggingen. De opbrengst van de verkopen is inkomsten uit vermogen. Je keert als het ware zelf ‘dividend’ uit. Wil je bij nader inzien meer of minder inkomsten uit je vermogen? Dan pas je het maandelijkse bedrag gewoon aan. Je hoeft je portefeuille niet om te gooien om meer of minder inkomsten te ontvangen.
Voordelen van zelf dividend uitkeren
Er zijn twee belangrijke voordelen: je kunt je beleggingen breder spreiden en je kunt maatwerk leveren.
Wie alleen belegt in aandelen die dividend uitkeren, laat meer dan de helft van de markt links liggen. Want meer dan 60% van de bedrijven keren geen dividend uit. Een bekend voorbeeld is Berkshire Hathaway, het fonds van Warren Buffett. Maar ook Apple heeft jarenlang geen dividend uitgekeerd. Je kunt dus breder spreiden als je zelf dividend uitkeert. Je hebt de hele markt tot je beschikking om in te beleggen, niet alleen de 40% van de aandelen die dividend uitkeert. Maar er is nog een belangrijk voordeel. Je kunt maatwerk leveren als je zelf dividend uitkeert: het tijdstip en de hoogte van de inkomsten uit je vermogen bepaal je zelf. Je keert jezelf precies zoveel uit als je nodig hebt. Kortom, jezelf dividend uit te keren heeft twee voordelen: bredere spreiding en maatwerk.
Rendement
Als aandelen die (veel) dividend uitkeren structureel betere rendementen laten zien dan aandelen die geen dividend uitkeren, dan is er een reden om vooral in dividenduitkerende aandelen te beleggen. Maar daar zijn de geleerden het niet over eens. Er is op dit moment zelfs sprake van een het omgekeerde. Omdat dividendbeleggen razend populair is, zijn de koersen van dividendaandelen gestegen. Daardoor stonden de rendementen vorig jaar onder druk. De agressieve inkomstenportefeuilles bij de grote banken deden vorig jaar tussen de 10% en 16%, terwijl het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd ruim 20% rendement haalde.
Kosten
De kosten zijn een ander aspect. Soms zijn de kosten die samenhangen met periodiek verkopen hoger dan de kosten van dividend uitkeren. Weeg dan de extra kosten af tegen de voordelen van bredere spreiding en maatwerk. Er valt immers wat te kiezen: zelf dividend uitkeren of dit overlaten aan anderen.
Laatste nieuwsartikelen

Handelen rond internationale feestdagen
De Meesman fondsen beleggen breed gespreid en hebben daardoor te maken met verschillende beurzen verspreid over de hele wereld. Elke beurs heeft weer zijn eigen sluitingsdagen in verband met plaatselijke feestdagen, en de Meesman fondsen moeten met al deze feestdagen rekening houden.

Onrust is van alle tijd
De laatste weken is de beurs wat teruggezakt. Ups and downs horen erbij. Omdat ze niet te voorspellen zijn, moet je vooral niet in- en uitstappen. Een verstandige belegger blijft rustig zitten. Altijd.

Laat geen belastingvoordeel liggen: benut uw jaarruimte in 2024
Wist u dat u van de Belastingdienst elk jaar een bedrag opzij mag zetten voor uw pensioen waar u belastingvoordeel over ontvangt? Hoeveel u opzij mag zetten is afhankelijk van uw jaarruimte. Wat jaarruimte precies is én hoe u hiervan profiteert, leest u in dit artikel.