De beurs is een achtbaan
Beseffen particuliere beleggers hoe de beurs werkt? Waarschijnlijk niet, anders zouden ze minder enthousiast handelen.
In 1950 handelden particulieren vooral onderling. Ze bezaten gezamenlijk meer dan 90% van alle aandelen. De handel was gezapig. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig is 70% in handen van institutionele beleggers. Die handelen duizelingwekkend snel met elkaar. De omloopsnelheid van aandelen is sinds 1950 met een factor van ruim 4.000 gestegen. In deze geoliede beursmachine is meer dan 90% van het handelsvolume afkomstig van institutionele beleggers zoals banken, beleggingsfondsen, beurshandelaren, pensioenfondsen, verzekeraars en staatsinstellingen.
Het beter weten dan de markt
Elke dag wisselen miljarden aandelen van eigenaar. Kopers en verkopers verschillen van mening over de prijs. Toch beschikken ze beide over dezelfde informatie. Kopers vinden de prijs aantrekkelijk, verkopers niet. De grote vraag is waarom beide denken dat de prijs niet deugt. ‘Wat doet hen geloven’, vraagt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman zich af, ‘dat ze beter op de hoogte zijn van de juiste prijs dan de markt?’.
Super efficiënt
De ironie van deze versnelling en professionalisering van het handelsverkeer is dat de markt zo efficiënt geworden is dat het professionals niet meer lukt amateurs af te troeven, laat staan elkaar. Het ragfijne en razendsnelle steekspel van de experts maakt de markt super efficiënt. Dit wil zeggen: informatie wordt zo snel in de koersen verwerkt dat het niet mogelijk is voordeel te behalen uit openbare informatie. Voor de leek heeft de medaille twee kanten:
1. het is praktisch onmogelijk om te laag geprijsde effecten op de kop te tikken
2. het is op ieder moment van de dag mogelijk effecten te kopen tegen een faire prijs
Twee zijden van de medaille
De ene kant van de medaille maakt de beurs een slechte plek om actief te beleggen want er is een chronisch gebrek aan effecten met een verkeerde prijs. De andere kant zorgt ervoor dat de beurs een goede plek om passief te beleggen: het wemelt er van aandelen en obligaties met de juiste prijs. Maar de vraag is of beleggers dit voldoende beseffen.
Laatste nieuwsartikelen
Laat geen belastingvoordeel liggen: benut uw jaarruimte in 2024
Wist u dat u van de Belastingdienst elk jaar een bedrag opzij mag zetten voor uw pensioen waar u belastingvoordeel over ontvangt? Hoeveel u opzij mag zetten is afhankelijk van uw jaarruimte. Wat jaarruimte precies is én hoe u hiervan profiteert, leest u in dit artikel.
Een extra stortingsrekening toevoegen
Bij het openen van uw Meesmanrekening heeft u de tegenrekening opgegeven. Vanaf deze bankrekening kunt u geld storten op uw rekening bij ons. Wilt u ook vanaf een andere bankrekening geld storten? Dat kan! U kunt maximaal twee extra stortingsrekeningen toevoegen. Hoe u een stortingsrekening toevoegt in MijnMeesman, leggen we op deze pagina uit.
Weer Trump. Zucht. En over tot de orde van de dag.
Op 5 november is Donald Trump (na vier jaar) herkozen. Dat leidt tot allerlei bespiegelingen over de gevolgen voor economie en beurs. Een verstandige belegger doet hier maar één ding mee: negeren!